Douane facturen boeken in Odoo

Hoe boek je een leveranciersfactuur met een afwijkend BTW bedrag?

Gefeliciteerd! De zaken gaan goed en je importeert containers vol van buiten de EU. Je leverancier factureert, met een gunstig BTW tarief uiteraard, en je producten staan met een gunstige marge in je webshop. Het kostte je misschien het nodige papierwerk, maar het resultaat is er! Je goederen zijn zonder problemen door de douane heen gekomen, alles was goed geregeld met je transporteur. 

Maar dan is daar opeens je douanefactuur. Geen probleem natuurlijk, je wist dat je nog BTW over het transport en eventuele importheffingen moest betalen. Vol goede moed heb je je PDF ingeladen als concept leveranciersfactuur in Odoo. Regels toevoegen en btw-codes koppelen lukt ook nog wel, dat heb je vaker gedaan.

Net als in andere ERP systemen en boekhoudpakketten kun je in Odoo eenvoudig een factuur met een afwijkend BTW bedrag invoeren. De truc is om te weten dat de boekingsregels te bewerken zijn. 

Wissel na het vullen van de factuurregels naar de boekingsregels


Wijzig het BTW bedrag en eventueel het originele bedrag

Eenvoudig het BTW bedrag aanklikken en wijzigen. Het crediteuren bedrag zal automatisch mee wijzigen. Als je hier nog geen BTW regel hebt staan, kun je de regel ook toevoegen door op 'regel toevoegen' te klikken. Let dan op dat je ook de juiste BTW rubriek selecteert. 

Een laatste check

Controleer voordat je je factuur bevestigt altijd of je totaalbedrag overeen komt met dat op de PDF, en of je BTW codes en bedragen kloppen. En natuurlijk controleer je of je je factuurdatum en boekhouddatum goed hebt staan. 

En op.... naar je volgende transactie! Succes, en je weet: Het kan allemaal, en zeker met Odoo. 

Van Orsouw Consultancy, expert in het automatiseren van bedrijfsprocessen